2009. május 24., vasárnap

Utazunk Erdélybe, elköszönés, tippek, ajánló, receptek

Csütörtök hajnalban elindulunk Erdélybe. Nagypapám kányádi, tavaly temettük szegényt, mindenképpen ellátogatok a sírjához is. A fő attrakció Csíksomlyó lesz, legalább 10 éve tervezem és most, hogy ennyire kitolódott Pünkösd, az időjárás is kegyes hozzánk. Nagy csinnadrattára számítok, tudom, nem várok csodákat, de nagyon szeretném látni azokat népeket, csángókat kiemelten, akik minden évben elzarándokolnak a helyszínre és végigcsinálják a virrasztást is. Mi olyan városi népként autóval érkezünk majd a közelbe, korán tervezek indulni 40 km-re lévő szállásunkról, és amennyit lehet gyalog teszünk majd meg a maradék útból. Hát, úgy legyen.

Az út kulináris célpontja az Ildikó vendégház. Ildikóról annyit érdemes tudni, hogy édesanyja vegetáriánus ők pedig heti egyszer, van, hogy ritkábban esznek húst. Ennek ellenére a vendégeknek mindent elkészít a sertést leszámítva. Tavaly éppen az ő hatására hagytam ki újra pár hónapot a húsevésből és egyáltalán nem bántam meg. Ezt követően pedig kifejezetten figyelek rá, hogy kizárólag kiváló minőségű alapanyagok használatával készítsek csak húsételeket, ha belegondolok inkább csak hétvégén, hétközben pedig előnyben részesítem a zöldségeket, gyümölcsöket. Amikor visszaérkezünk feltétlen szánok Ildikóéknak egy teljes posztot fényképekkel, receptekkel miegymás. Szerda délután kiütöm magunkat :-) egy altatóval és éjfél után már indulunk is. Rögtön egy tipp Székelyföldre tartóknak: 12 óra alatt ne is nagyon számoljatok az úttal. Nagyvárad és Kolozsvár között először túl kell jutni a Király-hágón, gyakorlott vezetőknek is kihívás, meglehet az út csodálatos. Majd a hegyek után Kolozsvárig körülbelül 867 falun halad az ember keresztül, tehát az átlagsebesség tekintetében megintcsak nem érdemes hiú reményeket táplálni. Ezért indulunk éjfélkor, hogy legalább a forgalmat sikerüljön kikerülni, kívánjatok jó utat! Ja és ne higyjetek a Viamichelin alapbeállításának, a leggyorsabbat érdemes választani és Debrecen felé menni, legalább 1 órát spóroltok vele.

Én pedig a hétvégén készült ételekkel kívánok jó olvasást mindenkinek aki erre tévedt!

Zöldborsó leves hozzávalók
megint sikerült aranyáras leves főznöm, de nagyon nem bántam meg

1 kg zöldborsó héjával (pucolva 0,5 kiló?)
3 sárga és 3 fehérrépa
1 kis zeller
1 kis karalábé
1 paprika
SOK petrezselyem
1 egész csirkemell csonton (ez csak azért került bele, mert nem főztem másodikat)
2 tojás, 5 dkg vaj és liszt keveréke vajgaluskának (érdemes jó sűrű tésztát keverni, abból baj soha nem lesz, a lágyból viszont annál inkább)
Vaj, olaj, só, bors, cukor, édes nemes paprika

Vajon pároltam a zöldborsót, répákat, zellert, karalábét kb. 30 percig, jó csomó petrezselyemmel majd felöntöttem vízzel és beletettem a hústól megfosztott csirkemell csontot, főztem még kb. 20 percig, beletettem a csirkemell kockákat és az olajon pirított bepaprikázott 2 kanál simaliszttel berántottam a levest. Tipp: forró levesbe forró levessel felöntött rántás tutira nem csomósodik. Bocsánat, a rántás előtt kiskanállal beleszaggattam a vajgaluskákat. Ez egy normál fazék levest eredményez, nem lehet megunni pár napig, szóval két, három, négy személyre is tökéletes a mennyiség.



Cseresznye fagylalt
ne a kép miatt készítsétek el, mer az ronda, hanem mert a balzsamecet nagyon remek cucc bele



1 nagy doboz natúr joghurt
3,5 dl natúr sűrített tej
2 dl tejszín
(ez az alap bejött a gyümölcsökhöz)
30 dkg cserkó magozva persze
Édesítés ízlés szerint
2 kanál balzsamecetkrém (nekem cseresznyés volt itthon:-)
1-1 jó nagy csipetnyi friss citromfű és menta

Kever, gép, fagyasztó egy órára, esz.

Hamarosan írok még egy rövidet képriporttal a tökéletes steakről is, utolsónak.

M.

1 megjegyzés:

  1. Innen, Csiksomlyó lábától kivánok Nektek, kitartást a hosszú útra!
    A Szüzanya kisérje lépteiteket!
    Ildikó

    VálaszTörlés