2009. május 10., vasárnap

Túróval töltött kalácska szilvalekvárral

Van ugye a TV Paprika és vannak benne jobb műsorok is. Nem a Bede Robié:o))). Fogalmazzunk úgy, hogy a Sweet Boy c. sorozatnál nem szoktam elkapcsolni, amikor a cseh (?) fickó teszem azt Kalapkova asszony kalácskáinak titkát tárja a nagyérdemű elé. Az alábbi "recept" tőle származik, azaz az ötlet, mert a receptet szokás szerint nem írtam fel. A hülye mennyiségek azért hülyék, mert minden maradékot belekevertem a tésztába (kis darabka vajak, megkezdett tejföl), ami ahogy már az előbbi posztban említettem tényleg zseniálisra sikeredett. Omlós, foszlós, isteni finom, az az igazi kalács (?) tészta, bár lehet az is, hogy bukta, nem tudom pontosan, hogy a kettő nem egy és ugyanaz esetleg, a lényeg, hogy ez így jó. Nagyon jó.

Kalács

45 dkg Cerbona sütemény liszt
13 dkg vaj
13 dkg tejföl (már kivettem két kanállal egy dobozból, na annyi)
Fél bögre tej
0,5 friss élesztő
Nagy csipet só
1 kanál gyümölcscukor
Édesítő por kóstolgatva a tésztát a megfelelő szájíz eléréséhez

Töltelék

25 dkg túró
1 dl tejföl
1 citrom héja lereszelve
2-3 kanál keményítő (elhagyható, ha nem keveritek túl lazára a tölteléket ahogy én tettem)
Cukor (nálam megint édesítő és gyümölcscukor) ízlés szerint
1 rúd vanília kikapart belseje
2 tojássárgája

VKH-tól kapott dinnye-szilva lekvár a tetejére bőségesen! Aki nem kapott és van neki sűrű sima szilvalekvárja, akkor pedig az. Vagy bármilyen más sűrű lekvár.

Szóval megjegyeztem valamit a műsorban. Kalácsba nem tesszük bele a fehérjét, mert megkeményedik a tészta. Jó. Most van 5 fehérjém. Mi legyen? Macaron vagy kókuszos habcsók? Utóbbi egyszerűbb...na de vissza. Fogtam a tészta hozzávalóit és beleöntöttem mindent a kenyérgépembe. Megvártam a két dagasztás és azt, hogy megkeljen a forma tetejéig. Akkor kivettem, jól erősen lisztezett felületen további lisztezés közben átgyúrtam és hagytam újra a duplájára kelni, ez kb. fél óra volt. A tölteléket összekevertem, ezzel a mennyiséggel kissé hígnak tűnt, ezért én kevertem még hozzá pár kanál keményítőt is, bár szerintem feleslegesen, de rontani nem rontott a végeredményemen. Kettéosztottam a tésztát, szétlapítottam, nyújtottam és a töltelék felét belelapátoltam így ni:

Utána batyuba fogod az egészet, azt meg így:

Ezt követően ügyesen megfordítod és beteszed a tepsibe, szétnyomkodod, és megkened lekvárral így:


Majd megkentem a széleit tojássárgájával (ötödik tojás!):


Készen pedig ilyen,


már bánom, hogy nem álltam meg egy szeletnél, bugyorog a hasam, én meg csak haldoklom a náthámmal és a teli hasammal együtt:o). De éhen már nem halunk ez is biztos! Ha valaki kipróbálja, kérem írja meg neki hogy sikerült, mert erre én most NAGYON büszke vagyok, hiszen semmilyen receptet nem használtam hozzá, a saját kútfejem volt a szakácskönyv!


HURRÁ!

Mac

3 megjegyzés:

  1. Még egy fehérje és lehet belőle 24-es Pavlova torta:-)
    Jó a blogod!:-)

    VálaszTörlés
  2. Szia Ízbolygó!

    Köszönöm szépen, magam sem hiszem, hogy már 3 hónapja él! Tervben van, hogy elkezdek komolyabban foglalkozni vele, normálisabban utána nézni dolgoknak és mihelyst melót találok veszek egy fényképezőgépet, de egyelőre csak erre fussa:o)))

    Pavlovára ezt a verziót találtam a napokban, szerintem zseniális...de nem merném bevállalni a cukormennyiség miatt:-)

    Mac

    VálaszTörlés
  3. http://grenadinegasztro.blogspot.com/2009/05/anyak-napi-pavlova-torta.html

    Lemaradt...

    VálaszTörlés