2009. május 6., szerda

"A száz kihagyhatatlan étel" - helyett az első tíz helyezettem

Nem tudom ki hogy van vele, de két napja gyakorlatilag szétfagyok itthon, (meg kinn is) a fűtést már nem akarom visszakapcsolni így hülyezokniban és óriáspulóverben ücsörgök a gép előtt, amikor éppen ott van dolgom. Lefagyott ujjakkal verem a billentyűzetet, a kutya néha berohan, ki tudja milyen oknál fogva méltatlankodik pár sort, megbökdös a hideg orrával, de hiába mondom neki, hogy én ember vagyok te kutya, nem értem mit szeretnél, bután néz, nem érti szegény pára:o). Pár napja a konyhában sincs nagyon teendőm, mert elfogyott a friss alapanyag (karalábét és tököt kivéve, amit meg már felpakoltam korábban egyszerűsített főzelék verzióban), tehát délután megyek a kispesti piacra (találtam néninél billog nélküli tojást!), holnap pedig feltétlenül a Nagycsarnokba, mert hétvégére dzsuvecset (rácpaprikás) tervezek, aminek a receptjét természetesen megosztom majd mindenkivel. Ahogy én készítem. És lassan lesz epres valami is, ami nem fagylalt, mert nagyon, de nagyon rá vagyok kattanva az eperre és a málnára, azt hiszem ez lesz az első év, amikor befőzni is fogok. Hamarosan lomtalanítás, lehet menni üveget (is) kukázni:o))). Apropo: kellene nekem egy kukta. Nincs valakinek egy elöregedett, ám de használatban még nem temetendő darab? Vevő lennék amíg nem lesz húszezrem egy komolyabb darabra.

Szóval nagy unalmamban Anna írását olvasva kényszert éreztem, hogy megosszam a kedvenc és kihagyhatatlan ételeimet, amikért ölni tudnék, gyakorlatilag bárhol, bármikor:o))). Úgy szoktam mondani, hogy az első háromban van szendvics és valami olasz, de hogy konkrétabban is rárepüljünk, íme az én első tizem.

A TÍZ

1) Mozzarellás szendvics - kizárólag szájvágós bagettben, mozzarella, bazsalikomlevél és édes, vörös paradicsom, NO MARGARIN, esetleg egy halvány réteg jóféle vaj vagy olívaolajjal, semmi több. Kis sóbors talán.
2) Tészta a lehető legegyszerűbben, pl.: kevés vajon fokhagymát sütök, reszelek bele kis szarvasgombát ha éppen volt kedvem a cigányasszonnyal alkudozni rajta Ő meg oda adta egy ezresért fél órás vitát lezárandó, citromozom, borsozom és sózom, beleforgatom a kifőtt harapós tésztát és parmezánnal (Grana Padano) szórom, amit mindig tartok itthon a hűtőben, mert jó sokáig eláll. Olyan kevés kell belőle, hogy igazán megéri, bármennyibe is kerüljön.
3) Fagylalt - első körben a keserű csoki punccsal (Westend alja hátul a parkolókijárónál), de úgy egyébként bármi jöhet a megfelelő összeállításban (Székesfehérvár, balatoni út melletti családi pincepizzéria meg van valakinek?), mert ahogy említettem citromot például nem eszem csokoládéval. Hógyisne. De saját főzött 8 tojásos (sárgája csak) vanília fagyit annál inkább. Hoppá: nem tudja valami, hogy az Ínyesmester korában a szerző milyen fagylaltgépről írhat a könyvben? Nem ma volt, még hűtőszekrényük sem volt az embereknek...
4) Lilahagymás (májas) zsíros kenyér - két helyen ha nem itthon: Vagon a Közlekedési Múzeum mellett, és fenn Dobogókőn a büfében ahol rendre forró krumplis pogácsa és almás (szilvás) pite is van.
5) Savanyú vetrece puliszkával - Fűszeres Esztertől a recept, nemsokára újra elkészítem és kiteszem én is a saját verziómat.
6)
Cézár saláta - nekem szardella nélkül, de hamarosan veszek szardellát és elkezdem használgatni ízesítésre.
7)
Bográcsban általam elkészítve bármi - nekem a bográcsgulyás mindig egytálétel lesz, nem leves, ahogy az eredetileg is figyel a régi szakácskönyvekben inkább pörköltszerű, de bezöldségelt, krumplizott sűrű finomság. A trükköm, hogy a végén is teszek bele friss fokhagymát és petrezselymet közvetlenül tálalás előtt, valamint FELTÉTLENÜL csipetkével készítem. Drága nagymama már nem él, hogy a faddi paraszház teraszán ráérősen készítse nekünk a levesbetétet.
8) Egy jó fánk, vagy még inkább zsírban sült "párnácska" vaníliás porcukorba forgatva, egyben lángos akár rengeteg fokhagymával, akár tejfölös sajtosan.
9) Pisztráng fokhagymásan, olvíaolajjal és pertezselyemmel leöntve itt: Vancar, vegyes babos-hagymás salátával és hagymás krumplival, kanyoning után némi vodkával lekísérve. Csak ne mandarinos legyen! Itt jöhetne a kell-e mondanom...
10) HÚSLEVES, alapvetően bármilyen, csak sok-sok hús legyen benne. Ha tyúk, akkor főzök bele pluszban csirkemellet is és második fogásként vagy kapor és/vagy almamártást készítek hozzá, na meg kevéske hagymás krumplit zsíron, csak az íze végett:o))). De lehet ököruszály, marha, disznó, nekem mindegy, csak minél több szopogatós csont legyen benne amit külön a répával és Heinz ketchup-el szoktam elfogyasztani. Sajnálom, ez lehet egy gasztro bűntett is akár, de egész rákaptam a főtt hús, ketchup, répa trióra...tök finom együtt a három. Tényleg, az Ínyesmesterben képzeljétek még Catch Up mártás névvel fut. TÉNYLEG! Vagy ez csak nekem új?

Nektek mi a kedvenc tíz? Kéretik megszólalni!

Macaroon




29 megjegyzés:

  1. Pulcsi-sízokni itt is játszik, kíváncsian várom, mikor jelennek meg az első pingvinek...
    (hétvégén meg harminc fok lesz - állítólag)

    Fú, de nehéz...
    Szóval mi az a tíz étel, ami nélkül nem élet az élet??
    A sorrend nem fontossági, mégis, első helyen az legelső, a legesleg, a...
    1.) a zöldborsóleves (zsenge borsóból fehéren, csipetkével, öregebb borsóból jöhet "pirosan" is... de leginkább bárhogy és bármikor)
    2.) sült oldalas - ez az együltő helyemben egy tepsivel kategória, kenyér és bármi más nélkül, kézzel, cuppogva a csontokat...
    3.) hal (nincs kategória, legszívesebben négykézláb csúsznék-másznék utána. Levesnek, sütve, rántva, pörköltnek csuszával, nyersen, mindenhogy... tavi-folyami-tengeri, mindenkit megeszek! :) )
    4.) tészta (megintcsak bárhogy. Mákos, rakott, hússal, kopaszon, nokedli vagy spagetti vagy mindegy, tésztából legyen)
    5.) gulyás (az én véleményem szerint is egytálétel, álljon meg benne a kanál!)
    6.) húsleves (tyúkból, marhából, fácánból leginkább)
    7.) rétes
    8.)ami egy disznóöléshez kapcsolódik: töpörtyű, abált szalonna, toros káposzta, hurka, kolbász, disznósajt, sonka, nemsorolomelcsöppentanyálam...
    9.)őszibarack
    10.)sárgadinnye

    vkh

    VálaszTörlés
  2. A nyolcas pontból kimaradt a kocsonya. Nem hagyhatom!

    VálaszTörlés
  3. Óh bakker a zöldborsóleves!!! Na és a jó fokhagymás-tejfölös zöldbab?????????

    VálaszTörlés
  4. Zöldbabért nem ugrom annyira, jöhet, nem arról van szó, de inkább a karalábé :)
    (töltött karalábé kaporszósszal mmm....)
    vkh

    VálaszTörlés
  5. Harmadszor eszem karalábét 2 héten belül:-))) Még a töltött hátra van, ajajjj, nagyon nagyon szeretem. És a kaprot is.

    VálaszTörlés
  6. 1. Tyúkhúsleves cérnametélttel (anyám több mint 4 óráig főzi, közben szűri)
    2. Gulyásleves bélszínből
    3. Sültkrumpli (sütőben, rozmaringgal, libazsírban)
    4. Sült csülök (Szentendrei út, Süba áruház parkoló, lakókocsi)
    5. Ökörpofa retró (pörkölt) a Bock Bisztróból
    6. Tafelspitz (húslevesben főtt marhafarktő, tormával, velővel, levessel, hagymáskruplival stb.) Plachutta - Bécs
    7. Buffalo csirkeszárny - TGI Friday
    8. Marhahús Ramen - Momotaro Ramen
    9. Shanghai Roll - Samurai Jack New York
    10. Rizottó csak vajjal és parmezánnal

    VálaszTörlés
  7. Santi Santamaria2009. május 6. 10:12

    Macaroon,
    megnéztem a profilodat. Te igazán jó fej lehetsz!

    VálaszTörlés
  8. óóó igen, de a sültkrumpli karikára legyen vágva! :))
    vkh

    VálaszTörlés
  9. Mac,
    te hogy csinálod a karalábélevest?
    vkh

    VálaszTörlés
  10. Santi Santamaria: a pszichiáterem szerint;-) ezt mindenkivel elhitetem magamról, mert ez csak egy felszínes álarcosdi, valójában egy túlérzékeny, alul szocializált, gyerekszobátlan útkereső vagyok aki lassan kifut az időből:-))) (és ezzel is csak pózerkedem, hogy milyen jó fej vagyok:-))) De köszi! ;o)

    VálaszTörlés
  11. VKH: fogalmam sincs, mindig mást és máshogyan főzök, de valszeg tennék bele hagymát meg srépát is keveset, de lehet, hogy azt nem, viszont nokedlit azt biztos, és tejfölt meg petrezselymet sokat. Pirosan. Inkább.

    VálaszTörlés
  12. Csóró vagyok-e ha még nem ettem gulyáslevest bélszínből? :o) De azért jól hangzik kedves Névtelen! A sültkrumpli most nálam is nagyon megy rozmaringgal csak én olívaolajjal spriccelem...

    VálaszTörlés
  13. Santi Santamaria2009. május 6. 14:40

    én voltam a névtelen is (az egyik, a krumplis). Sokáig teszteltem a "best" sültkrumplit és a libazsírnak sztem nincs párja. Más hőfokon "dolgozik" és karakteresebb is az íze. De nem szeretem a karikát mert unalmas. Meg az íze is jobb ha szabálytalanul "rusztikus" darabokra vágjuk.:)
    Bélszín-gulyásnak az alapleve sztem ugyanolyan (értsd zsíros marha kell hozzá) de érdekes az ellentét a tiszta hús és a zselés leves között.

    VálaszTörlés
  14. Santi Santamaria2009. május 6. 14:43

    nem vagy csoró...:D vagy legalábbis nem emiatt.
    Én se a Costes-ben ettem ezt a levest.

    VálaszTörlés
  15. Namost az alulszocializálton röhögtem és félrenyeltem a kávét.
    Nem először.

    Hahh, a karalábélevest MINDENKITŐL megkérdeztem (kvázi véleménykutatok), mert én foggal-körömmel ragaszkodom a FEHÉR karalábéleveshez, és ebből elvi kérdést csinálok :DDDD Mint ahogyan a tökfőzelék meg piros ugye.

    A sültkrumpli meg kerek. Akkóis! :DD

    vkh

    VálaszTörlés
  16. Santi: hát én eddig egyszer vettem bélszínt két szeletet. Mondjuk vehettem volna már máskor is, mert vettem pl. báránycsülköt amit elrontottam, de nem dicsekszem vele, meg valahogy fura, de nehezen barátkozom a báránnyal, nem baj ez, ha az ember nem ezzel az ízzel nő fel, szerintem kell idő míg igazán megszereti! Én, aki gyerekkorában a húst sem ette meg, aztán meg hosszú évekig csak a legszárazabb csirkemellet és esetleg disznópörköltet, de minden zsírjától megtisztítva:-) Beírhatnád azt a bélszíngulyást! Rusztikusan:o)))

    VálaszTörlés
  17. Krumplit kipróbálom libazsírral. Nekem a best sültkrumpli, amit a volt apósjelöltemtől tanultam, aki a Gellért főszakácsaként ment nyugdíjba: hajában főzte, karikázta, majd vas-serpenyőben disznózsíron pirította készre. Nekem ez ver mindent, de lehet libazsírral is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  18. Mennyire jófej ez a kutya! Nekem kettő van, utcasarki turmixok (korcsért ütök!!!), és a csajszi ilyen gülüszemű tündér. És mikor még nem volt Igazi, és csak gülükutya, akkor sokat jártunk Kamaraerdőbe, Gellért-hegyre, Infoparkba édeskettesben - de jó is volt! Mellesleg ha a Népligetbe elmégy, onnan az Info már nincs messze, hétvégén garantáltan csak kultúrkutyás van ott (illetve jó 3 éve ez volt a helyzet). Bocsi, hogy a 10 kedvencről nem írok, amúgy CÉKLA balzsamecettel és ev olívaolajjal, de most nem vagyok éhes, és nincs több ihlet. Ja cékla szigorúan csak sütve CV nyomán. Szilvi

    VálaszTörlés
  19. Szia! Népligetben nem annyira kultiválom az egyedül sétálgató, pihenő férfiakat:o))). Amúgy eltaláltad, volt már balhém bőven a gyerekkutyával, pedig még mindig csak 1,5 éves egyébként. 5 órát kiskora óta simán kirándul velünk, egyelőre a bringával van bajom, arra nem tudom rászoktatni, üvölt a neki tákolt dobozban mint Marcipán Pityke mögött:-))))))) és harapdál az ember seggébe, hogy engedje már ki onnan.

    VálaszTörlés
  20. Enyéim már kerti kutyák, és a kertből kiszabadulva 3 perc múlva a patakból isznak...És három éve még igencsak bp-i voltam, szóval bármi történhet még nálatok is. Szóval: Dézi (=százszorszép, ugyebár) már öt éves, gülü, Samu hároméves "jószőrös". Egyébként mindkettő túl nagy egy ilyen dobozoláshoz, nagyon jó ötlet! Egyébként Zsófinak az a baja szerintem, hogy nem látja, merre mentek. Sz.

    VálaszTörlés
  21. Egyébként több részletben írtam a hozzászólást. Egyébként. Sz.

    VálaszTörlés
  22. Egyébként Zsófi az Fruzsi, de nem baj!!! :o))) Amikor mellette tekertem akkor nem volt ideges, ez igaz, de ahogy lemaradtam vagy előre mentem máris harapdálta ordítva az ember seggét. Amúgy ő is "kerti" kutya amikor itthon vagyok hál istennek, mert a társasház megtűri (aki nem tetszik neki azt bokánugatja, borzalmas hülye, olyankor azért seggére verek és bezavarom), most is kinn napozik az ajtó előtt, amikor éppen nem macskaszart keres fogyasztásra, elnézést! :-)))))

    VálaszTörlés
  23. Bocsi.... Valakivel most kevertelek. De jó nektek! Igaz, én albérletben laktam, de a kutya miatt csak beszólást kaptam +plussz Dé szeretett elszökni, kicsit messzebb körülnézni, pl. a villamoson túl, szóval én nem szívesen engedtem volna ki. Mondjuk nálunk a háznak hiába volt kertje, a kapu állandóan tárva-nyitva volt: nem lehetett bezárni. És ő sajna nem macskaszar után kutatott a bokrokban, a környéket elég sok csövi használta WC-nek...brrr, az a szag... De ez már a múlt, most lószart eszik és nyúldögbe hempereg a kies Pilisben! Samu meg egy fácánkergető! DE most már muszáj dolgoznom valamicskét négyig. Sz.
    Amúgy jó benneteket olvasni, tejvajba, malackarajba, meg itt-ott.

    VálaszTörlés
  24. Szia! Tudom, hogy nem idevágó téma, de a mélemre megírnád, hogy hogy kerültetek a Pilisbe? Nézegettem a telekárakat és hát horrorisztikus. Bár nagyon vágyom oda. Fru a nyitott ajtón nem megy ki, lánykutya ugye, amikor meg tüzel akkor szigorúan pórázon van, bár érdekes volt ő akkor sem akart pasizni. Tud valamit:-))) És sajnos ő is szereti a csövimaradékot, itt is van bőven, sajnos. Ordítottam már velük, mit sem ér. A kutyával is, az sem. A legszebb parkunk bokrait használják a tetvek! Azért vagyok mérges, mert alig 2 percre van kietlen rész ahol tényleg nem jár a kutya! sem, de b*sznak rá:-(((

    VálaszTörlés
  25. 1. pulykanyak leves sok zöldséggel 2. csirkepaprikás galuskával 3. rákos penne 4. kecskesajtos penne 5. pizza 6. tócsni 7. bélszín véresen 8. spenót bárhogy 9. polip bárhogy 10. stir-fry zöldségekkel, csirkemellel és tésztával

    lilike

    VálaszTörlés
  26. Nem Te írtál valahol egy fórumban a Vári fagyizóról???? Örökre hálás leszek érte!

    VálaszTörlés
  27. Tutira én voltam, és most valami hihetetlen módon kívánok egy bödön cukros csokoládéfagyit némi szottyos piskótával mondjuk...

    VálaszTörlés
  28. És tettél lépéseket? (A fagylaltozó irányába?)
    Az én tizemben simán benne van a gyömbéres rebarbarájuk....

    VálaszTörlés
  29. Violetta fagyizó nagyonnagyon sötét csokifagyiját ismered? Nem tudom, mi a fantázianeve (van-e?), de ha még nem kóstoltad, nagyon csodálkozva nézek....

    VálaszTörlés