2009. május 7., csütörtök

SÓSKA, nagybetűvel és ahogy mi szeretjük

Na ne gondoljatok semmi nagyon extrára, a dolog lényege csak annyi, hogy mi hófehérre főzött jázminrizzsel esszük, ennyi. Egész egyszerűen a két íz együtt valami zseniális. Nem fogtok csalódni, ha kipróbáljátok. Amúgy a sóska remek immunerősítő, ha nem főzzük szerte széjjel, ahogy most én tettem. Továbbá zseniális leves készíthető belőle, amibe tálaláskor kockára vágott kemény tojást kínálunk,- de erről egy későbbi sóskaposztban mindenképp fényképesen is beszámolok. Használható salátalapnak is, ahogy a spenóttal is megtehetjük ugyanezt. Apropo: hol kapok turbolyát???

Tehát a dolog a következőképpen alakul ha főzelékről beszélünk...

Hozzávalók 3-4 személyre

0,5 kg sóska
4 dl tej
2 dl tejföl
1 jó nagy fakanál teljes kiőrlésű búzaliszt
2-3 evőkanál semleges ízű olaj (én ide nem használok olívát sem vajat)
Só, és cukor vagy édesítő (nálam asszem 10 szem édesítőt elnyelt, szóval csak semmi óvatosság)

Fél bögre jázminrizs
Kevés olaj
1 bögre víz


Sóska: az olajra odadobom a gondosan átmosott és vastagabb szárrészeitől megszabadított sóskát, majd megvárom amíg összeesik. Akkor felveszem a lángot és leforralom róla a levét. Rádobok egy jó nagy fakanál teljes kiőrlésű lisztet (lehet sima is, mindegy) összeforralom krémes állagúra, felöntöm a tejjel, belekeverem a tejfölt (a kutyának adom a dobozát amit már sóvárogva vár a tűzhely mellett:-) és ízesítem sóval valamint ipari mennyiségű édessel.

A rizs a szokásos módon pirítás után dupla vízzel párolódik 20 perc alatt készre. Kb. egyszerre elkészül a kettő, tehát itt megint csak a "nincs időd főzni?,- találj jobb kifogást, mert körbe röhöglek" szöveget kezdhetném ezredszerre is újra.

Oszt így néz ki a végén mielőtt belapátolom:


Jó étvágyat!

Mac


8 megjegyzés:

  1. Mac, próbáld meg tejszínnel, világbajnok! Előző ember "nemszeretemasóskát" próbálkozásakor fejlesztettem ki, szerencsére mostani Igazi már nem válogat... Ja kössz a tököt, de egy aranyárút főztem én is inkább! Szilvi

    VálaszTörlés
  2. Köszi, én a spenótot készítem tejszínnel, a sóskához kifejezetten a savanykásabb tejfölt szeretem! Nálunk sincs gond hál istennek a válogatással, férfiember mindent megeszik...savanyú tojáslevestől kezdve az elrontott báránycsülökig:-)))

    VálaszTörlés
  3. Nálam is így készül a sóska, csak kutya nincs hozzá :)

    VálaszTörlés
  4. Talán a Lehel téri piacon van turbolya. Állítólag van ott egy stand ahol lehet kapni mindenféle zöldfűszert.

    VálaszTörlés
  5. Mármint a kutyát küldöm, nem a Lehelt, kösz Ricardo!

    VálaszTörlés
  6. én is láttam a Lehel-en. Fszt. középtáj. Culinaris?

    VálaszTörlés
  7. Zsófi tolja a chilesvanilián.... Kérdezd meg Őt!

    VálaszTörlés