2009. május 12., kedd

Salátaleves juhtúrós puliszkával

Van ez a dolog, a salátafőzelék, vagy leves, igazából nekem mindegy, végtelenségig rajongok érte. Főzelékként a nagypapa vonalán szalonnás rántotta feltéttel ettük úgy, hogy a szalonnakockák kiolvasztott zsírján sütöttük meg a tojást majd a végén visszaszórtuk a ropogós szalonnakockákat a főzelék tetejére tojásostul. Valószínűleg gusztább lenne, ha összeturmixolnánk az egészet, de én így szeretem nézzétek el nekem, hogy e miatt az amúgy sem extra fényképem még rosszabb lesz, mert a kész étel ránézésre nem feltétlenül guszta. De valami isteni finom, gyakorlatilag felfordulásig tudom enni magam belőle...



Hozzávalók 4 személyre

1 jó nagy fej tömör saláta, vagy két kisebb lazább
1,2-1,3 liter tej-víz fele-fele keveréke
2-3 dl kefir (nekem házi, de lehet tejföl is)
Só, bors
Néhány kanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 kanál zabpehelyliszt (vagy másmilyen)
1 kis fej hagyma

Olajon a nagyon_apróra vágott hagymát megfuttatom, rádobom a laskára vágott fejes salátát, átforgatom, felöntöm a tejes-vizes cuccal (lehet sima tej is, de én most spóroltam), összerottyantom, turmixba teszem a kefirt a fokhagymával és a zabpehelyliszttel, ezzel habarom a levest (több liszt=főzelék) majd a végén sóval és borssal készre ízesítem.

Puliszka 4 személyre a leves mellé (alá)

1 bögre kukoricadara
2 bögre víz
Jó nagy kanál vaj
10-15 dkg juhtúró
Só, bors

Én a puliszkát ugyanúgy főzöm mint a rizst, nem a forró lébe öntök hanem a vajon átforgatott kukoricadarát engedem fel kétszeres mennyiségű vízzel (vagy tejjel, vagy tejes vízzel), mert ez így biztos, öntögetve meg könnyen sűrűre variálja az ember. Főzés közben a fele juhtúrót bele, a maradékot a tetejére csipkedtem. Fogyasztása valószínűleg úgy fog történni, hogy a kihűlt szeletelt puliszkára rászedem a forró levest majd gondolkodás nélkül belapátolom. Hamarosan megpróbálom előállítani a klasszikus puliszkát is, amit nagypapa damillal szeletelve, forró tejjel leöntve vacsorázott oly sokszor gyerekkoromban. Imádtam az illatát. És az Izabella utcára emlékeztet...meg arra, amikor kiborultam a kiskádból fürdés közben a kályha előtt. Az összes víz folyt a szőnyegen én meg kb. egy centivel úsztam meg, hogy ne a forró kályhán landoljak. Azt tessék, mára már 34 éves vagyok. Valaki az örök fiatalság titkát elárulná?

Mac



11 megjegyzés:

  1. ez nem kevés palánta, lesz paradicsomod bőven:))
    fokozatosan szoktasd a kinti naphoz, különben megégnek a levelei az uv sugárzástól. először csak félárnyékos helyre tedd ki.
    ha mindezt tudtad, akkor boccs az észosztásért:)))
    BT

    VálaszTörlés
  2. nem tudom miért ide tette a kommentemet a blogmotor, mikor a paradicsomos bejegyzéshez írtam:)
    BT

    VálaszTörlés
  3. Köszi szépen mindegy hol van:o)))!!!

    VálaszTörlés
  4. Pedig igenis guszta! De tudom, hoyg sokan idegenkednek a salátalevestől. Nálunk ez megszokott étel, én fagyasztani is szoktam salátát, hogy télen is tudjak főzni. Amit akkor veszel, már nem olyan.
    Mi fordítva szoktuk enni. A leves készül el hamarabb, hoyg lehetőleg hideg legyen, mire enni kell, vagy ha nem, egy kis hidegvízbeállítással rásegítünk és a forró, éppen elkészült túróspuliszkával esszük. Isteni, nyamm!
    Kívánom is, de amíg meg nem jön a pénzem, ilyen "luxust" :D nem engedhetek meg magunknak. Pedig tele a fagyasztó túróval!
    Jaj, még valami: buggyantott tojással is szoktuk vagy csak sima szalonnapörccel. Néha meg a felvert tojást csak úgy belefőztük. Mindenképpen finom. Ez utóbbi változattal csak az a baj, hogy még gusztátlanabb lesz tőle a kinézete.:D
    Üdv

    VálaszTörlés
  5. :o))) Hát igen, nem az jut róla az ember eszébe, hogy ide vele de azonnal! Én tényleg nagyon szeretem és hamarosan megyünk Erdélybe, ahol megint keményen szétkajálom magam kemencés kovászos kenyérrel (fél szelet és kifekszem), ordás palacsintával, lucskos káposztával és egyebekkel!!! És a szilvapálinkát már ne is említsem...ugye.

    VálaszTörlés
  6. Most másztam haza a piacról, ilyenkor baromira sajnálom, hogy nincs annyi karom, mint Sivának.

    Két hatalmas fej saláta is lapult a kosárban, mert én még nem ettem ilyet, nem is csináltam, de most fogok!! :)

    Mac, kösz a receptet, az örök fiatalság titkára én is kíváncsi lennék :))

    vkh

    VálaszTörlés
  7. Nyomjad! Kurva jó kaja ráadásul filléres!
    Mac

    VálaszTörlés
  8. Holnap megint ezt főzök, de most főzeléknek, szalonnával-rántottával.
    Ez isteni!
    (négy tányérral ettem meg.... most elmegyek szégyellni magam, hogy ilyen mértéktelen vagyok mámegen, na meg azt is megnézem, mennyi maradt a lábos alján... :DDD)

    VálaszTörlés
  9. Ja igen, ez nagyon finom:o))), hamarosan főzök egy hagyományos lucskos káposztát is, csomborral, hússal, jó nagy fazékban...és most, hogy így írom, azt hiszem jó néhány erdélyi ételt igyekszem majd kipakolni ide...

    VálaszTörlés
  10. ööö... ma nem kapunk enni??? :)))

    Bodzás palacsintát sütöttem, ha erre sem kerülsz, akkor semmire :)

    vkh

    VálaszTörlés