2009. május 2., szombat

Budai Gourmet, első fejezet

Megyek ma a Budai Gourmet fesztiválra és hát nem kis dolog történt, mert Mautner Zsófi hívott meg egy macaron és pezsgő kóstolóra, amitől valljuk be, hogy kiugrottam a bugyogómból. Még sosem ettem makront,- mert így nevezték ezt a kis mandulás habost már jó régen is idehaza. Igyekszem fényképesen beszámolni estére. Sajnálom, hogy tegnap nem mentem ki, Segal Viktor főzött sous-vide tarját édeskömény salátával. Ma viszont a Kistücsök lesz kinn, ahova amúgy is motorral tervezek legurulni valamikor a nyáron, egy egy napos túra keretén belül. Jelentkezők? Mondjuk főleg csajok??? ;o))) Addigra sovány leszek és kerekseggű, úgy fogom játszani az eszem, hogy magam is megbánom majd;o))).


Első posztfrissítés...félhalott állapotban, ugyanis hazabringáztam a Moszkva térről Kőbányára egy lavór pezsgő, valag édesség és némi daubneres pogácsa után,- just imagine. Ők nyertek macaronban nálam: Le Petite Francaise. És úgy egyáltalán nekem a színezettek nem jöttek be, mind iszonyatosan émelygősek voltak. Auguszt is nagyon jó, maga a tészta rész nem olyan amilyennek lennie kell, de mindent egybevetve nekem valamiért a túlcifrázott ízekben nem volt ott a hangzatos név (ibolyás nemtudommilyen, mákos meggyes, stb.), így a citromos, kávés, és a kis francia bolt nyerő, mindent vivő sóskaramellája



volt a nap fénypontja. Beszéltem Zsófival, ő már állítólag négyszer próbálta megsütni és sosem sikerült, nem bírom ki, egyszer csak neki ugrom én is. Úgy indul a recept, hogy a tojásfehérjét négy napig kell pihentetni, hurrá. Hja, és érdekességképpen, amikor oly régen még ezt a nevet választottam, azt sem tudtam mi az a macaron. Jó éjt;o).

Hamarosan folytatjuk fényképekkel...

Harmadik posztfrissítés. Nos, senki ne gondolja, hogy a macaron drága. Azt kell, hogy mondjam kifejezetten olcsó. Mert aki ötnél többet megeszik az úgy jár mint én, aki zokniban és pulcsiban hidegrázós jó éjszakát kívánt magának, ami után meglehetősen keveset aludt, de abban a félálomszerű állapotban is csak pezsgő és apró kis színes süti lebegett a szeme előtt, na nem mint a vágyai netovábbja, hanem inkább az ilyet soha többé nem jelképeként;o))). Tényleg kifeküdtem, de ezt csak magamnak köszönhetem. Azt mondtam már, hogy a 8 éves szülinapomat követően 10 évig nem ettem csokitortát? Kell-e mesélnem miért? :-)))))))))))))))))))))))))))

Itt van pár kép, de hát izé, szabadkozás, ez-az, de azért itt van.



M.

16 megjegyzés:

  1. "Addigra sovány leszek és kerekseggű, úgy fogom játszani az eszem, hogy magam is megbánom majd;o)))."

    Csak rajta, majd jól helyrerakunk, hogy tudd hány kiló vagy ööö.... voltál... :DDDD
    vkh

    VálaszTörlés
  2. Akkora k... dugó volt az M3-ason, hogy 2 km-t 1 óra alatt tettünk meg, nem értünk oda, pedig ha tudom, hogy te is ott vagy, jobban sietünk :-)

    VálaszTörlés
  3. Kiknek volt még macaroonja?
    (a BSZ-on a nicked alapján mindig azt gondoltam, hogy macaronszakértő vagy.:))

    VálaszTörlés
  4. Eszter!
    Ha tudnád mennyit emlegettünk, nem csuklottál? :o))) Na valami következő eseményen remélem összefutunk!
    Üdv,
    Mac

    VálaszTörlés
  5. Zsuzsa, szia!
    Hát, nem vagyok macaron szakértő, sőt, mikor a nevem választottam nagyon azt sem tudtam, hogy ez micsoda. Habcsók, szevasz. Na, nem ma volt:-)))
    Auguszt, az említett kis bolt, Váci desszert szalon, Centrál, hmhm, többire nem emlékszem, hja, T. Nagy fagyasztott Valhorna-i. De messze vitte a pálmát a francia pasi macaronja, a sóskaramellás. Olyannyira, hogy estére már hidegrázós gyomorrontásra sikerült kóstolni magam, na jó, pezsgő is folyt nem kevés;o)))
    Mac

    VálaszTörlés
  6. Ezt a sóskaramellásat feltétlenül meg fogom kóstolni.

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok kedves Mindenki! Én is szeretem a macaront, de csak kis mennyiségben :) Az viszont nagyon érdekelne, hogy hol és mikor volt ez a macaron kóstolda?

    VálaszTörlés
  8. Szia Névtelen:o)

    Ez a Budai Gourmet fesztiválon volt és meghívóval lehetett részt venni. Itt jelentette be a Dining Guide a szerintük 10 legjobb éttermet is.

    http://www.diningguide.hu/hirek/hazai/etterem-informacio-2330

    Mac

    VálaszTörlés
  9. Mennyi macaron ... hmmmm :) És köszönöm a választ! :)

    VálaszTörlés
  10. Szia Macaroon,
    olyan vicces szamomra olvasni, hogy mennyire odaig vagy a macaroonokert. En Wales egyik legjobb szallodajanak konyhajaban vagyok chef tanonc, es tudod vacsora utan a kave melle szolgalunk fel egy tanyernyi edesegget, petit four-t. Az egyik allando szereploje ennek a valogatasnak a coffee macaroon, szerintem imadnad, de en mar rosszul vagyok tole, annyit ettem, meg annyit gyartottam, milyen furcsa, olyan jot mosolyogtam az egeszen,

    VálaszTörlés
  11. Jajj szia!!! Akkor azonnal kérjük a receptet! Kérlek, kérlek, kérlek! Chili próbálkozik vele állandóan és nem sikerül neki, mi a titok???

    Amúgy én is egy évre bezabáltam, nagyon durván hidegrázásom volt este úgy elcsaptam a hasam:-)))

    VálaszTörlés
  12. oke, megprobalom majd kilopni a receptet, a mai napig nem jegyeztem meg az aranyokat
    szerintem a titok amugy az, hogy a felvert tojasfeherjebe nagyon ovatosan, aprankent kell beleszitalni a hozzavalokat, es ovatosan kell osszekeverni oket, de majd megkerdezem a pastry cheftol, hogy mi a titok, remelem elarulja:D

    VálaszTörlés
  13. szoval, a varva vart recept coffee macaroon ugyben(elnezest kerek a kesesert, de orult egy hetem volt)

    VálaszTörlés
  14. 250g orolt mandula
    360g porcukor
    12g kavegranulatum( pl. a Nescafe tokeletes lesz)
    210g tojasfeherje
    120g kristalycukor

    A mandulat es a porcukrot osszedaralod, majd hozzaadod a kavet es folyutatod a daralast.
    Kemeny habba vered a tojasfeherjet a kristalycukorral.
    A habba fokozatosan beleszitalod a daralalekodat, es ovatosan osszedaralod.
    A masszat habzsakba toltod, es a kb egy huszforintos meretu, lapos halmokat 180 celsiusfokon, 7 percig sutud.

    Nos a toltelekhez nem tudok konkret receptet adni, mivel nalunk a toltelek az a vanillia souffle alapja(creme path) osszedolgozva kavekivonattal, gondolom otthon meg nincs sok creme path, szoval a toltelek problemat nektek kell megalmodni.
    Sok sikert, titok amugy tenyleg nincs :)
    Betyu

    VálaszTörlés
  15. elnezest, hulyeseget irtam, a feherjehabot nem osszedaralod, hanem osszeforgatod a tobbi hozzavaloval. es meg egy megjegyzes: eleve daralt mandulat kell ujra daralni.

    VálaszTörlés
  16. Szia Betyu!

    Nagyon szépen köszönjük, köszönöm én is! Ki fogom próbálni hamarosan.

    Üdv,

    Mac.

    VálaszTörlés